Παραδοσιακές γεύσεις για το τραπέζι της παραμονής των Χριστουγέννων!
ΥΛΙΚΆ
1 γαλοπούλα 4-5 κιλά
αλάτι
πιπέρι μαύρο
λίγη πάπρικα γλυκιά
Για τη γέμιση:
100ml ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια
4-6 σκελίδες σκόρδο
500 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο
500 γραμμ. κιμά χοιρινό
30 κάστανα, καθαρισμένα και βρασμένα
150γραμμ. κουκουναρόσπορο
100 γραμμ. σταφίδες μάυρες
μια κουταλιά του γλυκού μοσχοκάρυδο
100ml κονιάκ
1 ποτηράκι γλυκό κόκκινο κρασί
2 κουτ. γλυκού φρέσκο βούτυρο
1 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Αν η γαλοπούλα είναι φρέσκια, την καψαλίζουμε καλά από όλες τις πλευρές και της αφαιρούμε προσεχτικά τα πούπουλα που έμειναν πάνω στο δέρμα μετά το ξεπουπούλιασμα. Πλένουμε και καθαρίζουμε τη γαλοπούλα, την αλείφουμε εξωτερικά με το βούτυρο, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με την πάπρικα.
2. Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τον κιμά και τσιγαρίζουμε ανακατεύοντας μέχρι να πιεί τα υγρά του. Προσθέτουμε τα κάστανα, τα κουκουνάρια και τις σταφίδες. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, σβήνουμε με το κονιάκ, τραβάμε από τη φωτιά και ενσωματώνουμε το βούτυρο και το μαϊντανό.
3. Γεμίζουμε τη γαλοπούλα και την τοποθετούμε σε γάστρα. Ρίχνουμε το ποτήρι με το κόκκινο κρασί μέσα στη γάστρα. Τα αρώματα που θα εξατμίζονται όσο ψήνεται η γαλοπούλα θα προσθέσουν ωραίο άρωμα.
4. Κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς 1 ώρα για κάθε κιλό γαλοπούλας (π.χ. αν είναι 4 κιλά η γαλοπούλα θα την ψήσουμε 4 ώρες).
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η γάστρα είναι προαιρετική. Μπορεί να γίνει και στο ταψί, και απλώς το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Αλλά γενικά ότι γίνεται σε γάστρα είναι πάντοτε πιο νόστιμο από ότι στο ταψί.
Καλή σας όρεξη και καλά Χριστούγεννα!